Zamjena zupčastog remena za 15 minuta na bilo kojem automobilu

Zamjena zupčastog remena za 15 minuta na bilo kojem automobilu bez tragova ugradnje. Tajna automehaničara

Vjerojatno svatko tko je barem jednom sam promijenio zupčasti remen zna za problem “usklađivanja” novog remena i potrebnih oznaka i zuba zupčanika. Osim toga, ponekad morate odvrnuti hrpu dijelova, popraviti ih posebnim uređajima, a zatim ih staviti na mjesto. Kao rezultat toga, zamjena remena traje pola dana umjesto 15 minuta. Da, točno toliko vremena treba iskusnom automehaničaru da ugradi novi zupčasti remen.

Metoda ugradnje zupčastog remena bez posebnih alata

Prije svega, ne morate ništa odvrtati. Nema smisla uklanjati poklopce ventila da biste umetnuli držač u bregasto vratilo ili vijak koji pričvršćuje radilicu. Sve su to nepotrebni pokreti koji troše više energije i vremena nego što je potrebno. Glavna stvar je prvo označiti stari remen kada su sve ove radnje jednom izvedene, ili se pomaknite tako da se oznake i dalje spajaju!

Stare oznake na zupčanicima i remenu bit će od velike pomoći jer ćemo ih poravnati za željeni položaj. Zatim kroz zupčanik na remen stavimo stege kako bismo fiksirali željeni položaj, jer ako olabavite remen prilikom skidanja, sve će krenuti po zlu jer će se zupčanici okretati po inerciji.

Poravnavanje starih oznaka na zupčanicima zupčastog remena

Kada postavljate novi remen, morat ćete izbrojati broj zubaca između svake oznake na starom i prenijeti iste oznake na novi remen.

Novi remen se stavlja, počevši od radilice (prema oznaci), stavlja se na pumpu i na parazitni valjak. Zatim pomoću ključa pomaknite zupčanik do oznake na remenu, postavite ga na mjesto u žljebove i zategnite stezaljku.

Učinite isto s druge strane. Zatim zategnite novi remen, okrenite zupčanik tako da “labavost” nestane i remen čvrsto sjedi na zateznom valjku. Poravnajte metalnu strelicu sa zastavom i to je to. Možete zategnuti zatezni valjak i postaviti poklopce na mjesto.

Nakon takvog postupka svakako morate dva puta okrenuti radilicu – ako se opet svi tragovi spoje, onda ste sve napravili kako treba i nećete saviti ventil prilikom pokretanja motora!

Najbrža opcija za zamjenu zupčastog remena

Za one koji trebaju instalirati remen još brže, postoji metoda koja je prikladna za iskusne vlasnike automobila, bez drhtanja ruku.

Uzmite oštar nožić i zarežite stari remen uzdužno po cijeloj dužini (po sredini), okrećući HF. Ostavite jednu polovicu, a drugu povucite. Na špicu stavljamo novi na pod remenice po širini, pokušavajući ga pomaknuti sve do starog “polu-pojasa”, fokusirajući se na položaj već zategnutog remena. Zatim poprečno režemo ostatke starog i izvlačimo ga iz mehanizma. I pomaknite potpuno novi remen u radni položaj.

Rezanje zupčastog remena pomoćnim nožem
Stavljanje novog poluzupčastog remena na stari

Ukoliko osim remena treba zamijeniti i valjak, a najčešće je to potrebno, onda zategnite remen plastičnom obujmicom da ne izlazi iz zuba zupčanika i potom odvrnite valjak.

Stoga nema potrebe za označavanjem ili odvrtanjem bilo čega dodatnog. Sve je jednostavno i brzo, ali nije prikladno za sve automobile, morate pogledati mjesto remenice na radilici.

Evo jednostavnog načina od automehaničara koji će uštedjeti vrijeme i živce svakom vlasniku automobila u takvoj situaciji.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)