Dodaci motornom ulju

Dodaci motornom ulju

Većina vlasnika automobila ne dodaje aditive svom motornom ulju, jer tvornička maziva već sadrže paket baznih aditiva. Zaista nema smisla dodavati dodatne aditive novom motornom ulju s malom kilometražom. Međutim, postoje posebni aditivi koji pomažu u rješavanju problema motora koji je pokazao znakove istrošenosti ili oštećenja, jer ne utječu na svojstva ulja, već na rad dijelova.

U ovom ćemo članku pogledati za što se mogu koristiti aditivi za motore i koje se vrste aditiva dodaju ulju za rješavanje glavnih problema tijekom rada vozila. Također ćemo navesti koja sredstva je nepoželjno koristiti ako ne želite “zeznuti” motor.

Dodaci ulju za obnovu motora

Za obnavljanje istrošenih površina na dijelovima motora koriste se aditivi koji stvaraju poseban zaštitni premaz. Takvi proizvodi najčešće sadrže “meke” metale, prirodne minerale i druge elemente koji obnavljaju radnu površinu. Postoje aditivi molibdenskog ulja, kao i posebni tribološki spojevi, od kojih je svaki dobar na svoj način.

Zbog svog sastava, takve tekućine uklanjaju ogrebotine, ogrebotine i druga oštećenja dijelova. Učinak postaje vidljiv 200 – 500 km nakon dodavanja aditiva ulju. I takve tekućine, kao što je tribotehnički sastav iz Suproteka “Active Plus”, također vraćaju kompresiju i stalno održavaju jak sloj uljnog filma na dijelovima. Zapravo, takav se aditiv može nazvati univerzalnim, jer rješava nekoliko ključnih problema istrošenog motora odjednom:

  • obnavlja motor;
  • povećava pritisak u sustavu podmazivanja;
  • smanjuje unos ulja;
  • eliminira kucanje hidrauličkih kompenzatora.

Među aditivima u ulju za obnovu motora postoje tekućine koje mogu povećati oštećenu površinu – to su aditivi koji sadrže teflon. A također i za motore sa značajnom kilometražom i znakovima istrošenosti, u motornom ulju koriste se različiti aditivi za obloge protiv trenja. U tu svrhu, Liqui Moly CeraTec se dobro ponaša. Zaustavlja povećano trošenje dijelova i štiti motor.

Nakon izlijevanja, komponente proizvoda postupno stvaraju premaz koji traje na dijelovima u prosjeku najmanje 40-50 tisuća km.

Za povećanje tlaka ulja

Remetalizatori se uglavnom koriste kao aditivi za povećanje tlaka ulja. Djeluju na principu popunjavanja svih ogrebotina i mikropukotina na dijelovima. Nakon dodavanja takvog sastava, na zidovima tarnih parova postupno se formira metal-keramička prevlaka koja izravnava površinu.

Prilikom dodavanja aditiva za povećanje tlaka ulja, sva manja oštećenja dijelova će biti ispunjena ovim slojem, a tlak ulja u motoru će se normalizirati. Prema recenzijama, među najpopularnijim sredstvima za remetalizaciju najčešće se preferiraju proizvodi RVS Master.

Ali ne samo remetalizatori mogu povećati tlak u sustavu motornog ulja. Aditivi za zgušnjavanje motornog ulja također se nose sa sličnim zadatkom. Takvi aditivi povećavaju viskoznost ulja, pa se tlak u sustavu stabilizira. To je uglavnom zbog zadebljanja uljnog filma.

Glavni nedostatak takvih aditiva nije uklanjanje problema, već jednostavno smanjenje fluidnosti ulja, a to nije samo privremeno rješenje, već i smanjenje učinkovitosti motora. Unatoč činjenici da će se ulje početi manje trošiti zbog otpada, dodavanje posebnih spojeva, posebno aditiva protiv dima, samo će povećati trošenje motora.

Također, nakon dodavanja aditiva za zgušnjivanje ulja, prijenos topline može se pogoršati. Stoga je bolje ne puniti ih, već razmisliti o rješavanju problema i daljnjim popravcima. Uostalom, možda će se problem riješiti zamjenom pumpe za ulje, a promjena viskoznosti ulja samo će štetiti motoru, čiji je popravak puno skuplji od pumpe.

Aditiv za povećanu potrošnju ulja

Ako morate stalno dolijevati ulje u motor, dodavanje aditiva za smanjenje potrošnje ulja pomaže riješiti problem. Često se naziva i aditivom za brtve ventila i uljne brtve.

Kod istjecanja ulja kroz osušene gumene brtve (semering radilice, brtve ventila, brtve) koriste se tekućine koje im vraćaju elastičnost i omekšavaju ih, čime se brtvi sustav. Visokokvalitetni aditivi za motorna ulja mogu zaštititi brtve tijekom naglih promjena temperature, a još više tijekom jakih mrazova.

Ovaj proizvod uklanja i curenje ulja i karakterističan znak njegovog ulaska u komoru za izgaranje – plavičasti dim iz ispušne cijevi. Najbolji aditivi za motorna ulja koji imaju ovo svojstvo su Suprotec, Liqui Moly i Hi-Gear.

Dodatak ulju za odkoksiranje prstenova

Do koksiranja klipnih prstenova dolazi kada motorno ulje uđe u cilindre. Koks se postupno taloži na prstenove, utore i sam klip. Prstenovi za struganje ulja postaju manje pokretni i dopuštaju mazivu da uđe u komoru za izgaranje. Kao rezultat toga, pojavljuju se naslage ugljika i, posljedično, potreba za dekarbonizacijom.

Da biste to učinili, kao dio “meke metode”, preporučuje se korištenje aditiva u ulju za dekarbonizaciju. To je takozvani učinak na prstenje “odozdo”. Osim prstenova, takvi aditivi čiste uljne kanale od naslaga ugljika i naslaga laka, a također sprječavaju gladovanje ulja.

Jedan od najpoznatijih proizvoda je Liqui Moly Öl-schlamm-spülung. On se, kao i drugi slični spojevi, ulijeva u motor 300-400 km prije promjene ulja.

Postoji i “tvrda metoda”, kada se agresivni spojevi ulijevaju izravno u cilindre kako bi omekšali naslage ugljika (utjecaj na prstenove “odozgo”). Ovo odkoksivanje prstenova motora vrlo je učinkovito, ali ima i svojih velikih nedostataka: prvo, naslage ugljika sa stijenki mogu začepiti uljne kanale ili dovesti do potpunog gubitka kompresije, a drugo, može čak podići boju na dnu tave. Stoga je bolje koristiti aditiv u ulju za dekarbonizaciju prstenova u preventivne svrhe ako koristite mazivo niske kvalitete.

Uljni aditivi za hidrauličke kompenzatore

Hidraulički kompenzatori često počinju kucati zbog prisutnosti naslaga unutra. Također, kucanje se može pojaviti zbog prirodne proizvodnje. Za uklanjanje takvih naslaga prikladan je aditiv za deterdžent ili aditiv za povećanje viskoznosti. Odnosno, u ulju za hidrauličke kompenzatore nema posebnog aditiva.

Većina proizvoda radi na principu otapanja naslaga laka i naslaga ugljika na stijenkama uljnih kanala, hidrauličkih podizača i prstiju ventila. Kao rezultat toga, kucanje hidrauličkih ventila postupno se smanjuje i potpuno nestaje. Nakon dodavanja takve tekućine, dijelovi se počinju bolje podmazivati. Motor lakše podnosi rad u teškim uvjetima.

Ako ulje ne promijenite na vrijeme, možete pokušati eliminirati buku hidrauličkih kompenzatora (osobito kada su vrući) s WYNN’S Hydraulic Valve Lifter Concentrate, koji čisti uljni sustav, uključujući hidraulične kompenzatore.

Deterdženti u ulje

Tijekom rada motor nakuplja lak i koks na stijenkama svih dijelova. To dovodi do pogoršanja prijenosa topline i smanjenja učinka protiv trenja.

U ovom slučaju, brzo rješenje problema su aditivi za čišćenje uljnog sustava. Ispiru naslage laka, naslage ugljika i prljavštinu.

Ispiranje uljem sastoji se od 2 komponente:

  • Dio deterdženta – čisti površinu dijelova od naslaga visoke temperature i naslaga ugljika.
  • Dio za raspršivanje – ne dopušta stvaranje grudica onečišćenja.

Deterdženti su najčešće alkil salicilati, sulfofenati ili sulfonati. Svaka od ovih komponenti djeluje slično kao deterdžent za pranje posuđa – to su lužine koje se bore protiv kiselina.

Prilikom odabira aditiva za deterdžent za ulje, bolje je dati prednost tekućini koja sadrži alkil salicilate – oni učinkovitije ispiru trosku i smole s dijelova.

U ove svrhe prikladni su isti Liqui Moly Öl-schlamm-spülung ili jeftiniji LAVR Motor Flush Soft.

Koje aditive ne treba sipati u ulje?

Neki se vlasnici automobila oslanjaju na aditiv i mogu ga koristiti nekoliko istovremeno kako bi uklonili nekoliko problema u isto vrijeme ili traže jeftinu alternativu. Kako mogu potpuno oštetiti motor? Kategorički ne preporučujemo korištenje 2 vrste aditiva – ispiranje i viskoznost. Oni su najnestabilniji. Aditivi za ispiranje smanjuju viskoznost ulja i tijekom čišćenja motora mogu se pojaviti ogrebotine na pogonskom mehanizmu.

Upotreba aditiva za ulje za povećanje viskoznosti također nije najbolje rješenje. Neko vrijeme će se povećati pritisak u sustavu podmazivanja, ali niti jedan proizvođač takvih proizvoda ne može jamčiti siguran tretman motora.

Također, tijekom brojnih testova aditiva za ulje pokazalo se da teflonski spojevi nisu najkorisniji. Iako stvaraju zaštitni sloj na istrošenim komponentama, ipak su vrlo otrovni. Osim toga, ako se proizvodi koji sadrže teflon često ulijevaju u mazivo, to može dovesti do koksiranja prstenova.

Za čišćenje zaglavljenih prstenova za struganje ulja i kanala za odvod ulja, nakon gledanja dovoljno videozapisa na YouTubeu, upotrijebite dimeksid. Dodaje se u ulje na toplom motoru u omjeru 1:10. Proizvod je agresivan pa učinkovito skida sav lak. Međutim, dimeksid ima nekoliko kritičnih nedostataka:

  • podiže boju sa svih lakiranih dijelova motora;
  • oštećuje neke vrste plastičnih i gumenih proizvoda;
  • opasno za zdravlje (koristite pažljivo).

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)