KADA SU KOČNICE ILI RUČKA AUTOMATIKA ZAMRZNUTI

Dešava se da se nakon parkiranja automobila na jakom mrazu zimi kotači smrzavaju. Te se stvari ne primjećuju uvijek. Vozač može voziti nekoliko metara s blokiranim kotačima. Što je razlog i što učiniti?

UZROCI PROBLEMA

Zamrzavanje jastučića automobila može se dogoditi na ulici ili u garaži. Neizravni uzrok je visoka vlažnost. Između kočionog diska i pločice stvara se sloj kondenzata, koji stvara gustu ledenu koru.

Pronalaženje problema gotovo je nemoguće. Manifestira se u procesu vožnje, kada stražnja osovina automobila ostaje zaključana. Imajte na umu da je veća vjerojatnost da će moderni automobili prijaviti ovaj problem. Upalit će se jedna od lampica upozorenja kočnice na ploči s instrumentima. A strojevi stariji od 15 godina neće uvijek moći samostalno dijagnosticirati kvar.

Reći ćemo vam što učiniti ako su ručna kočnica ili stražnje pločice zaleđene za bubanj kočnice automobila. Tradicionalne metode i pristupačna alternativa.

ŠTO NE RADITI

Ako na disku nema hrđe, a svi neizravni znakovi pokazuju da su kočnice automobila jednostavno zamrznute, tada se mogu popraviti. Međutim, nemojte žuriti. U žurbi možete poduzeti niz pogrešnih radnji koje će pogoršati situaciju:

  • Ne pokušavajte zagrijati kočnice tijekom vožnje. Blokirana stražnja osovina učinit će automobil neupravljivim. Stoga je najbolje odmrzavati jastučiće na mjestu.
  • Ne pokušavajte gurati oštre predmete u razmak između diska kočnice i pločice. Možda će poluga pomoći u razbijanju ledene kore, ali postoji velika vjerojatnost da ćete ostaviti štetu na disku.

Najčešće se smrznute kočnice automobila mogu riješiti leda na prilično jednostavne načine.

ŠTO MI MORAMO UČINITI

Prvo što treba učiniti je procijeniti razmjere problema. Ne mogu se sve kočione pločice smrznuti. Ipak, bolje je raditi prevenciju na sve kotače. To se može učiniti na nekoliko načina.

TOPLA VODA ILI SREDSTVO PROTIV SMRZAVANJA

Jedan od najlakših načina je prolijevanje kotača toplom ili vrućom vodom iz kuhala za vodu (plastične boce). Ako voda nije pri ruci, možete koristiti antifriz, koji često leži u prtljažniku svakog vozača. Tekućina će zagrijati disk gotovo trenutačno i otključati smrznute kotače.

prolijevanje kotača toplom ili vrućom vodom

TAPAJTE KOČNIČNE PLOČICE

Narodna metoda koja pomaže razbiti ledenu koru u kočionom mehanizmu. To će zahtijevati mali drveni blok i čekić. Umetnite blok između žbica diska (za utisnute diskove morat ćete ukloniti kotač) i zabodite ga u čeljust kočnice. Zatim ga lagano udarite čekićem.

TAPAJTE KOČNIČNE PLOČICE

Obično su takve radnje dovoljne da se blok otkači s diska. Ako ova metoda ne pomaže, bolje je koristiti metode zagrijavanja.

ZAGRIJAVANJE JASTUČICA FENOM

Pouzdana metoda koja vam omogućuje brzo i sigurno otključavanje kočionog diska. Da biste ga spojili, potrebna vam je električna mreža. Led možete zagrijati i otopiti fenom za 3-5 minuta, za svaki kotač automobila. Ova metoda će otključati zaleđenu čeljust i ukloniti višak vlage iz kočnica.

ZAGRIJAVANJE JASTUČICA FENOM

POSTUPNO GRIJANJE KOČNICA

Najlakši i najnježniji način je postupno zagrijavanje. Na primjer, zimi u garaži možete jednostavno povećati temperaturu u sobi. Otopite lonac ili uključite električne grijalice. Čim temperatura poraste iznad nule, možete otkriti 20 – 30 minuta, a zatim pokušajte krenuti s mjesta. Ova metoda je prikladna za spremanje automobila u garažu ili topli sanduk.

ALTERNATIVNI NAČINI

Postoji nekoliko drugih načina koji mogu spasiti kočioni disk od ledenog zarobljeništva:

  • Pokrijte čeljust kočnice vrećicama tople vode. Ova metoda je korisna kada struktura žbica diska onemogućuje pristup kočionom mehanizmu.
  • salamura. Ako u blizini nema kuhala za vodu, možete koristiti hladnu fiziološku otopinu. U tri litre vode potrebno je razrijediti 4-5 žlica jestive soli, te dobivenom tekućinom preliti smrznute čeljusti. Sol dobro otapa led.
  • Ispušni dim. Provedite fleksibilnu cijev od izlaza ispušne cijevi do smrznutog diska. Naravno, za ovu metodu potrebno je imati komad crijeva ili savitljive cijevi, duljine najmanje 2 metra. Topli plinovi brzo će otopiti ledenu koru u kočionom sustavu.

Glavni cilj je odlediti smrznuti kotač automobila. A izbor metode je zadatak koji se rješava na temelju predmeta koji su pri ruci i uvjeta okoline.

Ako lijevani disk potpuno blokira pristup kočionom mehanizmu, morat ćete ukloniti kotač. U ovom slučaju, na ručnom mjenjaču, morate ubaciti automobil u brzinu i spustiti ručnu kočnicu. Na automatskom mjenjaču postavite “P” i također spustite ručnu kočnicu.

DIJELOVI RUČNOG PARKA SU ZAMRZNUTI NA DISK

DIJELOVI RUČNOG PARKA SU ZAMRZNUTI NA DISK

Najčešće se ručna kočnica postavlja na stražnju osovinu automobila. Možete provjeriti na sljedeći način:

  1. Otpustite ručnu kočnicu, stavite mjenjač na kutiju i glatko krenite. Morate osjetiti postoji li otpor dok se automobil kreće.
  2. Ako nije jasno, izađite iz automobila i pogledajte jesu li pločice stražnje ručne kočnice otpuštene ili ne. Da biste to učinili, pogledajte stazu sa stražnjih kotača. Ako su blokirani, neće se vrtjeti. Staza će biti drugačija.
  3. Pokušajte raditi s ručnom kočnicom – naime, nekoliko puta je podignite i spustite do kraja. Zatim ponovite pokušaje glatkog kretanja. U pravilu, takav razvoj ručne kočnice pomoći će od smrzavanja.
  4. Ako ništa drugo ne uspije, možete voziti 100 metara uz nagla zaustavljanja i kočenja. Kada nema rezultata, bolje je koristiti gore navedene savjete, na primjer, kucnuti po bubnju stražnje kočnice ili ga preliti vrućom vodom.
  5. Ubuduće, kako biste spriječili smrzavanje ručne kočnice, trebate je postaviti zimi na jedan “klik”, tj. nemojte previše zatezati.

Kao ilustrativni primjer videa – kako pravilno otključati smrznute pločice parkirne kočnice i izaći iz teške situacije:

U 90% slučajeva, kada su pločice ili ručna kočnica zaleđeni, blokirani su stražnji kotači. Prednje čeljusti se provjeravaju sa skinutom ručnom kočnicom. Istovremeno bi se kotači straga trebali okretati, a automobil se neće pomaknuti ni u prvoj brzini.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)